یکشنبه ۰۵ بهمن ۱۳۹۹
۱۷ مرداد ماه در هتل همای تهران با حضور و مشارکت ۳۲ کشور طرح گردشگری پزشکی تامین اجتماعی رونمایی می شود. در این طرح قراراست ۶ فرایند برای بیماران در نظر گرفته شود. در این طرح ۱۷ بیمارستان ملکی تامین اجتماعی،۵ بیمارستان خصوصی،۲۰۰ متخصص و ۴۰ پزشک حاذق در رشته های مختلف پزشکی به ارائه خدمات خواهند پرداخت.
آناهید نیوز- غلامحیدر ابراهیم بایسلامی در نشست خبری که در آستانه همایش تخصصی ساماندهی و آغاز عملیات اجرایی طرح گردشگری پزشکی تأمین اجتماعی روز یکشنبه (۱۵ مردادماه) برگزار شد، یکی از دلایل رشد نکردن گردشگری پزشکی در ایران، نبود درک و مفهوم درست از گفتمان گردشگری پزشکی است. سازمان تأمین اجتماعی با توجه به امکانات در اختیار این صلاحیت را دارد تا پیشران این عرصه باشد و با خلق گفتمان و ادبیات علمی به اجرایی کردن این طرح بپردازد.
به گفته او، در قالب این طرح، سازمان تأمین اجتماعی برند گردشگری پزشکی خواهد شد که برای عملیاتی شدن آن تاکنون با ۱۶ کشور قرارداد بسته شده و در حال بستن قرارداد با ۱۶ کشور دیگر است.
نایب رییس هیات مدیره هلدینگ گردشگری سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه ۷۰ درصد درآمد گردشگری سلامت از گردشگری پزشکی تامین میشود و ۳۰ درصد دیگر به سه حوزهی درمانی، پیشگیرانه و تندرستی اختصاص دارد، گفت: گردشگری پزشکی مانع فرار مغزها میشود. ضمن آنکه غفلت از برنامهریزی و سنتی ماندن بیمارستانها سبب از دست دادن بازار گردشگری پزشکی میشود.
بایسلامی در ادامه در پاسخ به این سوال که با وجود اختصاص ظرفیت کلان بیمارستانهای تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی به دهکهای پایین جامعه و کمبود ظرفیت برای مردم عادی، چه فضای جدیدی برای بیماران خارجی در این بیمارستانها ایجاد شده که چنین طرحی درنظر گرفته شده، گفت: تا وقتی نگاه سنتی حاکم باشد و برنامههای عملیاتی نداشته باشیم و در امکانات و ساختار تغییر وضعیت ایجاد نکنیم، در همین سطح باقی میمانیم. ما برای اینکه به همان اقشار کمدرآمد خدمات بدهیم، به درآمد بیشتر نیاز داریم. مخصوصاً آنکه در حال حاضر بیشتر بیمارستانهای ما زیانده شدهاند و تنها راه نجات آنها ایجاد بازارهای جدید و ارزآور است.
او همچنین درباره ضرورت ورود هلدینگ گردشگری سازمان تأمین اجتماعی به حوزه گردشگری پزشکی، اظهار کرد: این مسؤولیت ملی ما نیست، ولی کاری که انجام میدهیم رویکردی ملی دارد، ضمن آنکه به عنوان بزرگترین بنگاه اقتصادی غیردولتی و دومین ارائهدهنده خدمات پزشکی و اولین ارائهکننده خدمات دارویی در کشور، رسالت داریم بازار گردشگری پزشکی را از دست ندهیم و از درآمد آن برای رفاه بیشتر استفاده کنیم. وظیفه ما افزایش ثروت برای رفاه افراد آسیبدیدهی جامعه است.
وی ادامه داد: این طرح دو سال است که آغاز شده و اکنون به مرحله اجرا رسیده، تقاضا در گردشگری پزشکی بالا است، اما مشکل این بوده که بیشتر از دلالها و واسطهها استفاده میشد که آشفتگی را پدید آورده بود. اکنون ما میخواهیم برند بینالمللی و معتبری را با مشارکت سایر کشورها ایجاد کنیم تا مانع این آسیبها شود.
بایسلامی گفت: دلالها به هر حال کار خود را انجام میدهند، اگر ما طرح نداشته باشیم آنها منتظر و معطل نمیمانند، پس باید کاری کنیم که دیگران در برنامهی ما قرار گیرند. باید برنامهریزی کنیم که بیمار خارجی دچار دلالی نشود.
او درباره ارتباط این هلدینگ با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در اجرای طرح ساماندهی گردشگری پزشکی نیز اظهار کرد: ما از این سازمان فقط جواز میخواهیم که در شرف صدور است. سازمان به عنوان متولی فقط در این بخش میتواند به ما کمک کند.
او در ادامه دربارهی تسهیلات ویزا برای گردشگری پزشکی، توضیح داد: در این حوزه مشکل و محدودیتی وجود ندارد. هر چند ارائه تسهیلات بیشتر برای روادید از موضوعات در حال پیگیر شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری است.
او دربارهی آمار موجود از گردشگرانی که برای درمانهای پزشکی به ایران سفر میکنند، گفت: آمار دقیقی در این حوزه وجود ندارد. آمارها مبهم است، هر چند که ما هم مسؤول آمار نیستیم، ولی طی مطالعه و بازارسنجی به این نتیجه رسیدیم که بازار سنتی، محدود و پراکندهی گردشگری را باید ساماندهی کنیم. ما از قیمت دلالها، کیفیت خدمات آنها، دسترسیها و وضعیت نابسامان گردشگری پزشکی در شهرهای مرزی که گاه بیمار را در بیابان رها میکنند، اطلاع داریم و برای همین میخواهیم اوضاع را ساماندهی کنیم.
بایسلامی همچنین گفت: باید به جای ساختن بیمارستانهای زیانده، هتل بیمارستان ایجاد کنیم. در ایران حتی یک هتلبیمارستان بینالمللی و استاندارد وجود ندارد. اگر در همین نقطه متوقف شویم، فرصتها را از دست میدهیم، در حالی که از نظر هزینهکرد درمانی، ایران در جایگاه بسیار بالاتری به نسبت سایر رقبا قرار دارد. برای نمونه عمل پارکینسون در دنیا ۱۷۰ هزار دلار هزینه دارد، در حالی که همین عمل جراحی را با ۷۵ هزار دلار در ایران میتوان انجام داد. سایر خدمات پزشکی نیز چنین شرایطی دارند که خیلیها از آن بیاطلاع هستند.
عضو شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری درباره اصلاح اسناد بالادستی برای تسهیل شدن شرایط توسعه گردشگری سلامت، اظهار کرد: بالاترین مقام گردشگری شورای عالی میراث فرهنگی و گردشگری است که در آنجا هیچ محدودیتی وجود ندارد و اگر مدیر سازمان برنامه بیاورد و شورای سلامت دستور کار ارائه کند، هیچ محدودیتی وجود ندارد. مسأله آن است که با وجود تأکیدهای مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه برای پنج برابر شدن تعداد ایرانگردان خارجی، دولت هنوز در این سطح برنامهای نیاورده و گردشگری را جدی نگرفته است.
وی همچنین درباره حساسیتهایی که برای ورود برخی بیماران برخی کشورهای همسایه از جمله افغانستان در این طرح وجود دارد، گفت: در برخی کشورها بیماریهای خاصی شایع است که در مبدأ باید بررسیهایی صورت گیرد، بنابراین پیش از پذیرش بیمار روی مبدأ و بیماریهای آن شخص مطالعه میشود و اگر آسیبی متوجه نشود پذیرش انجام خواهد شد.
او همچنین تأکید کرد: برای ارائه ویزا به اتباع کشورهایی مثل افغانستان در طرح گردشگری پزشکی مشکل و یا محدودیتی وجود ندارد. اگر کشوری باشد که وزارت امور خارجه ضوابط خاصی برای آن داشته باشد طبق آن عمل میشود.
بای سلامی همچنین توضیح داد: بیمه بیماران خارجی و نحوه پرداختها با توجه به محدودیتهای بانکی که وجود دارد با این طرح در دستور قرار گرفته و شرایط خاصی ایجاد شده تا مانعی پیش نیاید.