چهارشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۱
در زمان حکومت محمد شاه قاجار، حاکم ماهان ” بیگلر بیگی” تصمیم می گیرد برای سکونت متولی باشی و نگهداری از آرامگاه شاه نعمت الله ولی و همچنین برای اسکان زائران و مهمان شاه نعمت الله ولی، مجموعه ای را تاسیس و راه اندازی کند که بعد ها به نام عمارت متولی باشی شهره می شود..
آناهید نیوز- شادی کابیانی.مجموعه متولی باشی در پشت در اصلی گنبد فیروزه ای شهر ماهان بنا شده است می گویند قدمت این در ورودی مربوط به دوران صوفیه است و راه پله هایی برای تردد و رفت آمد مهمانان و زائران از عمارت به بقعه در نظر گرفته شد که از پشت بام عمارت به بقعه امکان تردد دوجانبه وجود دارد. در حال حاضر در ورودی و خروجی به آرامگاه شاه نعمت الله ولی در خیابان امام خمینی شهر ماهان قرار دارد که مربوط به دوران معاصر است.
مجموعه بقعه و عمارت متولی باشی بین سال های ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ به ثبت ملی رسیده است. حال روز بقعه به نسبت دیگر اثار تاریخی خوب و سر زنده است.
اما؛درسال۹۲، سازمان اوقاف تصمیم به مرمت عمارت متولی باشی می گیرد. گفته می شود ؛بیش از ۸۶۰ میلیون هزینه برای مرمت این عمارت و باغ آن نشده است.پس آن با تغییر کاربری عمارت به بخش خصوص سپرده می شود.
حالا باغ متولی باشی در نگین کویر ودر جوار یکی از عرفا و همچنین باغ جهانی شاهزاده ماهان امکان اقامت و شب مانی را فراهم کرده است.اقامتی سنتی که مسافران را به قرون ۸ و ۹ می برد.
بسیاری آرامگاه شاه نعمت الله ولی را مکانی برای کسب آرامش و دور شدن از دغدغه ها می دانند. مشتاقان سلسله عرفان نعمتاللهی از سراسر جهان رنج سفر را به جان می خرند و خودشان را به این مکان می رسانند تا مراسم خاص خود را انجام دهند. آنها شمع روشن می کنند، به نماز می ایستند، قرآن می خوانند و زمانی را به دور از اجتماع می گذرانند. بسیاری از آنها به یاد پیر مرادشان مست باده اشعار می شوند و یا هو گویان دل از دنیای فانی کنده و به عالمی دیگر می روند. اینجا خانه عاشقان است؛ جایی برای چله نشینی و دل کندن از مادیات. اینجا همان جایی است که اگر بخواهی تو را به درک انا الحق می رساند…
احمد امامی مدیر باغ و مجموعه متولی باشی ماهان است او در زمینه عمارت و باغ متولی باشی می گوید: در گذشته هم این محل جهت اسکان مهمانان در نظر گرفته شده ودرحال حاضر هم سعی شده است با مرمت انجام شده به هتلی سنتی و کوچک در کنار ارامگاه شاه نعمت االه ولی تبدیل شود.
او ادامه داد:باغ زیبا و آرامش حاکم بر فضای هتل اقامتی دلپذیر را برای میهمانان فراهم می کند، به علاوه اتاق ها به صورت سنتی چیده شده و سعی گردیده در آن از وسایلی با سبک سنتی در کنار امکانات مدرن استفاده شود. اینترنت بی سیم، یخچال، فضای سبز و رستوران از جمله امکانات این هتل باغ تاریخی است.
رستوران هتل با غذای های ایرانی و محلی همراه با آلاچیق های زیبا که در محوطه ی باغ قرار دارد، میزبان میهمانان است، برای نشستن میهمانان در این آلاچیق ها و صرف غذا، تخت در نظر گرفته شده تا با حال و هوای سنتی هتل به خوبی هماهنگی داشته باشد.
به گفته او در حال حاضر دارای ۸ اتاق و پذیرای یک تا ۷ نفر است. تمام کارهای انجام شده سنتی بوده و تلفیقی از کارهای یزد، اصفهان و کرمان است تمام ظروف و وسایل داخل هتل سنتی و ازآستان شاه نعمت الله ولی الهام گرفته است.
امامی افزود: همچنین سعی شده است که تمامی وسایل مثل گلیم ها، پته ها، روبالشی ها ، رو تختی ها و داخل گنجه ها همگی شناسنامه دار باشند و به نام خود بافنده به دو زبان فارسی و انگلیسی نوشته شود.